Foto

Přehlídka vín PIWI Award 2024 zná své vítěze

17/04/24

Foto

Historicky první zámecká soutěžní přehlídka PIWI Award 2024 zná vítěze všech kategorií i šampiony. Odborné komise vyhodnotily celkem 154 vzorků, ocenění poroty si odnesla i vína z místního vinařství, přičemž sladký Solaris 2023 se stal nejlépe hodnoceným vínem Východočeského kraje. Stáhněte si kompletní katalog.

Hodnocení se uskutečnilo 6. dubna 2024 za účasti degustátorů s platnými senzorickými zkouškami. Tři odborné komise vyhodnotily celkem 154 vzorků vín z 37 vinařství. Limity pro získání medailí určil bodový systém respektující standardy Mezinárodní organizace pro révu a víno. Nejvyšší možný počet byl 100 bodů, přičemž hodnocení 90 až 100 bodů znamenalo velkou zlatou medaili, v rozmezí 86 až 89,99 bodů byla udělována zlatá medaile. Odborným garantem degustace byla národní someliérka Klára Kollárová, v organizačním výboru se sešli vinaři František Mádl a Radek Žouželka.

Šampionem bílých a růžových vín (do 12 g/l zbytkového cukru) se stalo Vinařství Štěpán Maňák s Malverinou 2022. Šampionem červených vín (do 5 g/l zbytkového cukru) je Kosík vinařství z Tvrdonic a jejich Cabernet Cortis 2022 (výběr z hroznů). Nejlepší kolekci vín s nejvyšším průměrným hodnocením bylo vyhlášeno Vinařství Štěpána Maňáka (s úctyhodným průměrem 91 bodů) a nejlépe hodnoceným vínem Východočeského kraje se stal Solaris 2023 sladký z produkce domácího Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí.

Potěšujicím faktem prvního ročníku soutěže byla nejen vysoká kvalita přihlášených vín, ale také výrazné zastoupení vinařů z Čech, kteří se na celkové plejádě vzorků podíleli více než z 30 %. „Akce se vydařila a máme radost, že zaznamenala pozitivní ohlas mezi návštěvníky i odbornou veřejností,“ uvedl za organizátory vinař a enolog Radek Žouželka. „Hodnotitelé si pochvalovali vysokou kvalitu přihlášených vín, o čemž svědčí i to, že zlaté a velké zlaté medaile vyšly jen na třetinu oceněných vín,“ upřesňuje.

PIWI Aaward 2024 byla historicky první soutěží vín, kterou Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí uspořádalo. Zaměření konkrétně na tyto odrůdy není náhodné, v poslední době se „piwky“ v moderním vinařství prosazují stále výrazněji, pracují s nimi i zde, v Doudlebách nad Orlicí, kam se díky svým vlastnostem skvěle hodí. PIWI odrůdy vznikly mezidruhovým křížením za účelem vytvořit révu odolnou proti houbovým chorobám. Umožňují také ekologický a šetrný přístup k pěstování révy, bez nutnosti tzv. systémových postřiků a s mnohem menší potřebou ošetření během roku.

Iniciátorem výsadby a výroby vín v Doudlebách je pan Petr Dujka, přímý potomek rodu Bubna-Litic, pro kterého je existence soutěže začátkem nové tradice a dalším důležitým milníkem v rozvoji pěstování vína ve východních Čechách. „Myslím, že mí předci, kteří se o zámek v Doudlebách po staletí starali, by měli radost z toho, jak se révě vinné v našem areálu výborně daří,“ pochvaloval si po slavnostním vyhlášení výsledků, které proběhlo před zrenovovanou zámeckou konírnou. Ta se stala i místem veřejné degustace soutěžních vzorků, která pokračovala i o den později, během oblíbených farmářských zámeckých trhů.

„Zde za konírnou můžete dokonce vidět malou, ukázkovou viničku. Určitě zveme všechny milovníky vína na návštěvu, zastavte se na prohlídku zámku anebo na sklenku, ideálně na obojí. Mimochodem, máme už připraven i vlastní vinný sklípek, speciálně za horkých letních dnů nabídne příjemné posezení,“ podotýká Dujka.

Přehlídka rezistentních odrůd by se měla v Doudlebách opakovat každoročně. Jejím prostřednictvím chce místní vinařství pomáhat šířit povědomí o PIWI vínech a zároveň demonstrovat jejich potenciál všem příznivcům i producentům vína, nejen z České republiky, ale výhledově i ze zahraničí. „Pro mnohé účastníky veřejné degustace bylo novinkou a příjemným překvapením, že PIWI odrůdy dávají tak kvalitní vína, což byl nicméně jeden z hlavních cílů této akce. Chceme dlouhodobě nejen propagovat, ale i edukovat. Rezistentní odrůdy si to plně zaslouží,“ dodává Žouželka.

Lahve nevypitých (neotevřených) vín z akce byly krátce po degustaci předány Psímu domovu Lukavice, který je na svém FB účtu formou aukce prodá a výtěžek použije na krmivo pro své svěřence. S touto formou sponzorského daru mají organizátoři vinařských soutěží velmi pozitivní zkušenosti. V příštích ročnících PIWI Award je dokonce zvažována i veřejná dražba vín, která darují vinaři přímo na výstavě. Výtěžek pak bude věnován vybraným dobročinným organizacím.

Vinaři z Doudleb, kteří úzce spolupracují i s nedalekou vinicí Nectar Lucis v Rájci u Chocně, plánují rozšíření místních vinohradů až na 5 hektarů. Vinařství jako takové je v porovnání s etablovanými jmény samozřejmě ještě stále hodně mladé, ale vidět dobré výsledky mnohaletého úsilí všechny rozhodně těší. „Už od chvíle, kdy jsme v květnu 2020 sázeli prvních 3000 hlav, jsem si přál, abychom se mohli co nejdříve kvalitou poměřovat se zavedenými moravskými a českými vinaři. Těší mne, že i v tomto regionu vznikají zajímavá vína a opravdu fandím všem, kteří se do jejich pěstování, výroby a opečovávání pustí. Je to vášeň, ale i tvrdá práce. To srdce tam ale zkrátka musí být, bez toho to nejde,“ vyznává se Petr Dujka.

Online katalog soutěžní přehlídky PIWI Award 2024 najdete ke stažení ZDE. Akce byla organizována ve spolupráci s Cechem českých vinařů, Svazem vinařů ČR a českou sekcí sdružení PIWI International. Všem třem organizacím patří veliký dík. Vinařské události plánuje zámecké vinařství Doudleby pořádat během roku častěji, již nyní je (kromě zářijového Burčákobraní) v plánu velká slavnost regionálních vín v sobotu 16. 11. Nejbližší místní akcí s celorepublikovým přesahem pak bude přehlídka růžových vín v sobotu 22. 6. Pro více info sledujte tento web a "zámecké" sociální sítě. 

Pohárkům zdar!

*

Katalog - PIWI Award 2024    
Tisková zpráva - PIWI Award 2024 zná své vítěze  
Fotografie ze slavnostního vyhlášení a veřejné degustace (foto: M. Tobiška)