Foto

Denní degustace vín v kavárně

14/07/24

Foto

Vína ze zámeckého vinařství (samozřejmě řádně nachlazená) můžete v provozní době zámku pohodlně ochutnávat díky praktickému degustačnímu přístroji, který máme umístěn v pokladně. Zde můžete vámi preferovaná vína z naší produkce zakoupit i lahvovaná. Během farmářských trhů (18. 8.) budou vína k dispozici i v bývalé konírně. Do té doby se na vás těšíme v zámecké kavárně (u pokladny) denně kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hod. Pohárkům zdar! 

Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí založil v roce 2020 Petr Dujka, syn Eleonory Dujkové rozené Bubna-Litic. Vinice byla osazena pečlivě zvolenými odrůdami Solaris a Johanniter. V ročníku 2022 vznikla první místní vína z panenské sklizně. V současné době v zámeckém areálu obhospodařujeme plochu 3,5 ha, přičemž cílová plocha vinic je cca 5,5 ha. Vinice jsou obdělávány dle pravidel ekologického zemědělství s ambicí získat certifikaci biodynamického provozu.

V letech 2022 a 2023 byly v zámeckém areálu vybudovány výrobní a degustační prostory, v bezprostřední blízkosti vinného sklípku i konferenčního sálu v bývalé zámecké konírně vzniká také stylový penzion. 

Vinice je ve vlastnictví šlechtického rodu. Vycházíme tak z teze, že půdu máme pouze zapůjčenou od našich potomků. V praxi to znamená, že chceme s půdou pracovat tak, abychom ji následujícím generacím předali v ještě lepším stavu, než jak jsme ji přebrali od předků. To je i důvod, proč bychom rádi do budoucna získali certifikaci Biodynamického vinařství. Ostatně díky tomu, že chováme i hospodářská zvířata, tvoříme ekologické krajinné prvky a jsme tak schopni vytvořit uzavřený cyklus.
 
Při výrobě vína se snažíme postupovat co nejšetrněji. Na keřích redukujeme násadu hroznů. Hrozny tak dokonale vyzrávají a keř do nich uloží dostatek energie. Sklizeň je ruční do malých beden, abychom vzácné hrozny dovezli do vinařství nerozmačkané. Následně je velmi šetrně zpracováváme. V roce 2023 jsme zakoupili špičkový mlýnko-odzrnovač a lis od společnosti Bucher, která je špičkou ve vinařském světě.

Při samotné fermentaci se snažíme maximálně zachovat potenciál z vinic, odrůdový charakter a terroir našich vín. Při zpracování se pak snažíme minimalizovat množství použitého oxidu siřičitého. Tento cíl se nám daří plnit, hodnoty veškerých siřičitanů držíme hluboce pod hygienickými normami. U vín školených na dřevěných sudech se vejdeme i do hodnot tzv. „autentických vín“. Využíváme předností tzv. PIWI odrůd, tedy odrůd révy vinné odolných proti houbovým a plísňovým nemocem. Efektivitu těchto hybridních odrůd, které v moderním vinařství nacházejí stále větší uplětnění, propagujeme i prostřednictvím celostátní soutěžní přehlídky PIWI Award, která se - v Čechách poprvé - konala na zámku v dubnu 2024. 

Jak známo, u Bubnů vše souvisí se vším. Ještě před založením vinic zavedl Petr Dujka vstřícný a přátelský přístup k návštěvníkům zámku. Tento přístup naleznou naši zákazníci i ve vinařství. Přiďte v provozní době zámku (v létě každý den mimo pondělí, mezi 9. a 17. hodinou) okoštovat výsledky naší práce do zámecké pokladny, kde je aktuálně umístěn praktický degustační přístroj, který hlídá kvalitu, rychlost odbavení i patřičnou teplotu. Zde jsou k dispozici všechny styly vín, které nabízíme, tedy od suchých přes polosuché a polosladké až po oblíbeného medailistu: sladký Solaris. Více info o zámeckém vinařství najdete v této sekci webu.